5 alternatieve plantenpot-ideeën

Je herkent het vast wel, je koopt een nieuwe plant en vervolgens moet je ook nog op zoek naar een bijpassende pot. Een mooie bloempot maakt je plantenaankoop meestal in een klap dubbel zo duur en zo wordt het aanschaffen van een nieuwe plant toch wat duurder als het bedrag dat je vooraf in gedachte had. Een oude bloempot kun je met een kinderschommel prima camoufleren (en kan dus dienen als plantenhanger!), maar niet iedereen heeft natuurlijk zo’n schommel op zolder. In dit blog geef ik je 5 simpele alternatieve plantenpot-ideeën.

1. Manden

Een mand is een prima alternatief voor een plantenpot. Manden zijn er in heel veel verschillende vormen en maten, dus voor elk formaat plant is wel een bijpassende mand te vinden. Als je een nieuwe plant koopt, zit hij vaak een plastic kweekpot met gaatjes aan de onderkant. Denk er dus wel aan dat je onder deze plastic pot nog een schotel zet, anders wordt na het water geven je mand nat.

plant in mand

2. Papieren zakken

Papieren zakken kunnen ook je lelijke plantenpotten verbloemen. Kant-en-klare zakjes zijn in het tuincentrum te koop (op onderstaande foto staat een avocado-plant in een dergelijke papieren zak). Maar je zou ook cadeaupapier of krantenpapier om je pot kunnen wikkelen.

planten kinderbureau

3. Terracotta potten

Terracotta potten zijn goedkoop en hebben een hele mooie natuurlijke look. In mijn plantenblog over de Tetrastigma Voinierianum zie je dat ik ook een oude terracotta pot heb gebruikt. Naar mate de potten ouder worden, verweren de potten en ontstaan er (door het kalk van het water) vaak witte kringen op. Voor de een is dit misschien storend, maar ik vind het zelf een heel mooi effect geven.

4. Kist of krat

Planten kun je ook in een houten kist of plastic krat presenteren. Ik verfde zelf eens een oude kist groen en maakte er wieltjes onder. Zo’n verrijdbare kist is trouwens ook nog eens heel praktisch bij grote zware planten. Tevens staat de plant door de wieltjes niet direct op de grond, wat erg prettig voor je plant is indien je vloerverwarming hebt.

vijgenplant in krat

5. Oude potten verven

Als je je oude pot wel mooi van vorm vindt maar alleen de kleur niet, dan kun je hem ook verven. Ik gebruik zelf hiervoor gewoon restjes muur- of krijtverf. Denk bij het verven er aan dat je ook het bovenste stukje van de binnenkant meeneemt, want dit zie je vaak nog als je je plant er in verpot.

hoya macrophylla piramida in schommel

Ik ben benieuwd of jij ook al eens een plant in een van de bovenstaande alternatieve potten hebt gestopt? Of heb jij misschien nog een ander idee? Als je dit idee wilt delen, is het leuk als je het hieronder als aanvulling in de reacties zet!!

3 Reactie's
 • Gwenny
  Geplaatst op 22:29h, 09 januari Beantwoorden

  In onze woonkamer staat een plant in een zinken emmer. Past goed bij het hout in ons interieur vind ik zelf

  • Alette
   Geplaatst op 07:38h, 12 januari Beantwoorden

   Hé Gwenny. Dat is inderdaad ook een leuke idee! Tot snel!! x

 • Kris imIkhamanga
  Geplaatst op 10:31h, 02 augustus Beantwoorden

  Houten manden, zinken emmers, houten krstjes /kistjes check. Verder nog ingebruik een oude jute postzak een oude leren rugtas en buiten op de veranda zwarte speciekuipen wat prachtig staat op de vloer van steenschotten tegen de zwart houten buitenmuur.

Geef een reactie