Tetrastigma voinieranum

De Tetrastigma Voinierianum, de nieuwste kamerplanten trend?!

De Tetrastigma Voinierianum is een echte klimplant en ik spotte hem al staan toen ik een paar weken geleden voor nieuwe kerstverlichting in het tuincentrum was. Ik twijfelde stiekem toch even of ik hem al mee zou nemen, maar omdat ik kamerplanten nooit zo goed vind matchen bij dennengroen liet ik hem nog even staan. Afgelopen week ging ik wel overstag. Onder het motto “kerstboom eruit, kamerplant erin” trakteerde ik mezelf op een nieuwe plant. In deze blog vertel ik jullie alles over de Tetrastigma Voinierianum als kamerplant inclusief praktische verzorgingstips.

Tetrastigma voinieranum plant

Kenmerken

De Tetrastigma Voinierianum is een klimplant afkomstig uit Azië en doet denken aan een druivenplant. Hij kan erg hard groeien, in de zomer soms wel 1 meter per week (laat die zomer maar komen ;) ). De bladeren zijn samengesteld uit 3 tot 5 deelblaadjes en zijn van de onderkant licht behaard. De zijkanten van de bladeren hebben een grove zaagrand. De plant klimt door middel van spiraalvormige hechtranken die zich draaien om een frame van gaas. De bladeren van de Tetrastigma Voinierianum behouden het gehele jaar hun donkergroene kleur.

tetrastigma vionieranum bladTetrastigma voinieranum scheut

Verzorging

De Tetrastigma Voinieranium dien je zorgvuldig water te geven. Bij teveel of te weinig water kunnen de nieuwe scheuten namelijk afvallen. Laat de grond tussen twee gietbeurten min of meer uitdrogen en zorg er voor dat er geen water onderin de pot blijft staan. De plant kun je op een (half)lichte plek zetten, maar hij verdraagt geen direct zonlicht. Hij doet het het beste op kamertemperatuur en houdt van een hoge luchtvochtigheid. Je dient hem zo weinig mogelijk te verplaatsen en niet te dicht bij de verwarming te zetten. Mocht je vloerverwarming hebben, denk er dan aan dat je iets onder de pot zet. Nieuwe scheuten dien je op te binden, want deze breken snel af.

Tetrastigma voinieranum bladeren

Groeit als kool

Omdat deze kamerplant zo snel groeit (en omdat een grotere niet in mijn auto paste…. ;) ) kocht ik dit exemplaar van ca. 140 cm. Mocht hij sterk gaan groeien dan zal ik het frame van gaas moeten vervangen. Dit zou kunnen door bijvoorbeeld 3 grote bamboestokken tegen elkaar aan te zetten. De Tetrastigma Voinieranium kan als klimplant geleid worden, maar kan ook als hangplant in een pot gebruikt worden. Ik kan niet wachten dat hij gaat groeien, want “groeien tot 1 meter per week” klinkt mij als muziek in de oren! Mocht dat echt gaan gebeuren dan ga ik hem in de eetkamer zetten zodat de scheuten om de houten balken heen kunnen groeien. Dat lijkt mij echt super gaaf!

Tetrastigma voinieranum

Nieuwe woontrend

Ik heb eens even gegoogeld, maar hij is (online) nog niet op heel veel plekken te koop. Zou het met de Tetrastigma Voinieranium net zo gaan als met de Pilea? De Pilea (ook wel pannenkoekplant genoemd) werd een aantal jaren terug op Instagram een ware hit, maar was toen in de tuincentra nog niet te verkrijgen. Op Instagram en Marktplaats ontstond toentertijd een handel in stekjes en inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de meest populaire kamerplanten! Ik denk zelf dat de Tetrastigma Voinierianum best eens dé nieuwe kamerplantentrend kan worden. Hij heeft namelijk een prachtige donkergroene kleur én gaat de hoogte in. Het verticaal werken met groen/planten is een trend die ik de laatste tijd steeds meer spot, dus wat dat betreft zou hij goed op deze behoefte aansluiten. We zullen het gaan zien?!

Tetrastigma voinieranum kamerplant

Stekken van de Tetrastigma Voinierianum

De Tetrastigma Voinierianum zou ook heel makkelijk te stekken moeten zijn. Je dient hiervoor een scheutstek (met één blad eraan) van je plant te knippen en deze in stekgrond te planten. De stekken wortelen heel makkelijk en na een maand zou je een nieuw plantje gekweekt moeten hebben. Dit wil ik zelf natuurlijk ook graag eens ervaren. Ik heb dus daarom het eerste stekje al uitgezet en over een maand zal ik dan ook hier het resultaat met je delen! To be continued dus….

Heb jij al de kerstboom vervangen door een (nieuwe) kamerplant? En wat denk jij, gaat de Tetrastigma Voinierianum de nieuwe trendplant van 2019 worden?

16 Reactie's
 • Deense zomer
  Geplaatst op 08:28h, 04 januari Beantwoorden

  Wat een spannende plant! Hij is mooi! Ik kocht gisteren een rubberplant ☺️ Dat wordt mijn trendplant van 2019, zolang ik hem in leven houd ?

  • Alette
   Geplaatst op 12:44h, 04 januari Beantwoorden

   Hé Linda! Een rubberplant is ook echt mooi! Veel lieve dingen tegen hem zeggen, dan redt hij het vast in 2019 ;)

 • Barbara
  Geplaatst op 08:29h, 04 januari Beantwoorden

  Tetrastigma Voinierianum! Zo, ik heb het getypt! Hihi.
  Wat een mooi blad en het vooruitzicht op groei maakt hem natuurlijk spannend om in huis te hebben! Ben heel erg benieuwd en zie hem zeker in boerderijen en andere huizen met balken als een mogelijke nieuwe trendy plant verschijnen! En heb nu al zin in het stekken ervan! Je hebt me aangestoken met je enthousiasme, Alette!

  • Alette
   Geplaatst op 12:46h, 04 januari Beantwoorden

   Hoi Barbara. Wat een naam hè?! Misschien kan ik wel een stekje per post naar je opsturen? Of zou het dat niet overleven??

 • Lianne
  Geplaatst op 13:49h, 07 januari Beantwoorden

  Ik ben heel benieuwd naar je stekje (en hou me aanbevolen als je er meer hebt!). Een meter per week, poeh. Wel heel gaaf. Ik ben ook heel blij met de pilea-trend, superleuk.

  • Alette
   Geplaatst op 10:24h, 08 januari Beantwoorden

   Hoi Lianne. De eerste stekjes staan hier uit! Mocht het lukken, dan geef ik je een seintje. Oké?

 • Sophie
  Geplaatst op 13:38h, 30 januari Beantwoorden

  Hoi Alette!
  Ik heb er zelf zo eentje al JAAAREN staan.. hij wordt echt ongelofelijk mooi en groot!
  Waar heb je deze gekocht?

  • Alette
   Geplaatst op 15:10h, 30 januari Beantwoorden

   Hoi Sophie! Wat leuk om te horen dat jij hem al zo lang hebt en dat hij inderdaad nog veel gaat groeien :) Ik ben echt benieuwd naar hoe die er van jou nu uit ziet (heb je er niet toevallig ergens een foto van staan?). Ik heb hem gekocht bij Stox op de woonboulevard in Heerlen. Groetjes!

 • Sophie
  Geplaatst op 09:04h, 31 januari Beantwoorden

  Hoi Alette, ik heb je een berichtje op IG gestuurd met de foto in zijn topdagen. Helaas heb ik hem een keertje verplaatst en is hij nu terug in “opbouw”

 • Annemie
  Geplaatst op 08:55h, 21 juli Beantwoorden

  Dag Alette
  Is het bij jou gelukt met de stekken? Ik heb 1,5 maand geleden een plant van 2m gekocht, en nu hij ‘gesettled’ is en terug begint te schieten, heb ik er enkele oudere takken afgesneden om hem wat uit te dunnen. Die staan op water intussen.
  Ik heb ook 2 verse scheuten afgeneden en op water gezet, maar deze beginnen na 2 dagen al slap te hangen :-(

  De scheuten aan de plant zelf groeien lustig verder, maar toch nog geen meter per week gelukkig – eerder 30-40 cm per week. Ik heb spijtig genoeg geen balken, dus vanaf de top van de bamboesteunen wordt het dan een hangplant :-)

 • Rolien
  Geplaatst op 13:29h, 10 februari Beantwoorden

  Het is inderdaad een prachtige plant. Ik heb er drie. Na enkele maanden heb ik op alle drie bruine puntjes onder op het blad die je er af kan vegen. Bladeren worden ook bruin, verdord en vallen af. Heb je een idee wat er aan de hand kan zijn? De verzorging zoals je boven vermeld pas ik toe. De lucht is misschien wat droog, probeer vaak te sproeien.

 • Yannik
  Geplaatst op 07:43h, 18 februari Beantwoorden

  Hoe gaat het nu met je Tetrastigma? Ik heb er ook eentje, nu zo’n twee jaar. In de zomer groeit hij inderdaad erg hard (lees: hij maakt nieuwe ranken en nieuwe bladeren, maar dit jonge blad valt vaak uit). Ik houd de aarde vochtig en de luchtvochtigheid in huis zou ook goed moeten zijn, doordat ik ook veel planten uit de Marantacea-familie heb, die ik regelmatig sproei en mooi blijven.
  De Tetrastigma staat bij mij uit direct zonlicht, maar wel op een mooie lichte plek. Hoor graag hoe het nu met jouw plant gaat!

 • Milena Matic
  Geplaatst op 10:10h, 18 januari Beantwoorden

  Zo blij hier iets over deze prachtige kamerplant te lezen, jaren geleden nam ik toen ik op vakantie was een stekje vanuit Azië mee naar Nederland. Was zo blij als een klein kind dat dit mij gelukt. De plant acclimatiseerde snel en groeide als kool de naam hiervan kon ik toen helaas niet vinden. Enige jaren later ging ik op vakantie en iemand moest mijn planten water geven helaas overleefde deze plant het niet na mijn terugkomst. Ik was intens verdrietig daarna geprobeerd om de plant om te zoeken en een nieuwe aan te schaffen maar helaas.
  Tot aan nu de tranen sprongen in mijn ogen toen ik dit uitgebreide en mooie verhaal over de Terastigma las 😊
  Kan iemand mij aub aan een stekje helpen?
  Tegen betaling of course ik hoop dat iemand mij hiermee wil helpen, zou er heel blij mee zijn.
  Dank je wel
  Liefs
  Milena

 • Roos Bennink
  Geplaatst op 17:03h, 13 februari Beantwoorden

  Ik zou ook heel graag een stekje willen. Ik vind hem ook prachtig en kan hem niet vinden in de tuincentra. Mijn tel.nr os 0611678733 om hierover contact met me op te nemen

  Roos

 • DE JONGE MIEKE
  Geplaatst op 19:32h, 27 mei Beantwoorden

  Ook ik heb het gelukt gehad in een tuincentra Ninove/Belgium deze mooie plant van 1m60 te kunnen kopen,
  de verkopers vertelde mij dat het 6 jaar geleden was dat ze nog een Testrastigma in de winkel hadden…
  Na enkele dagen was de plant vol met bladluizen, daar ik zo blij was met de plant wou ik hem niet terugbrengen naar de winkel, Enkele dagen volledig nat gemaakt (in open lucht) met een product tegen
  insecten, nu siert onze plant met veel scheuten onze living.
  Heb nu al zin om te stekken… Dankbaar voor de tip!!!!.

 • KOOS GROENEWOUD
  Geplaatst op 12:11h, 29 februari Beantwoorden

  alete/ HOE IS HET GEGAAN MET HET STEKKEN VAN DE STIGMA? IK HEB DE PLANT OOK AL EEN JAAR OF 2 EN WIL HET OOK GRAAG STEKKEN .

Geef een reactie