Inspiratie voor Pasen

De weken vliegen voorbij en over een paar dagen is het alweer Pasen, ja het voorjaar hangt in de lucht! :) Het weer helpt langzaamaan ook mee om het lente-gevoel wat verder aan te wakkeren en over een paar weken lopen hier letterlijk de lammetjes in de wei. Met dit blog geef ik je inspiratie voor het creëren van een paasgevoel bij jou thuis en een aantal ideeën voor de styling van de paastafel.


Traditionele paastakken

Paastakken van de Krulhazelaar (ofwel “Corylus avellana Contorta)

Voorgaande jaren nam ik altijd een aantal takken van de Krulhazelaar (ook wel “Corylus avellana Contorta” genoemd) als paasdecoratie. Als het ware een overgenomen traditie van mijn moeder, want als kind hadden we ze ook altijd met Pasen op tafel staan. Mijn moeder knipte dan takken van de grote struik in onze tuin en ik mocht dan alle hangertjes er in hangen. Na de Paasdagen werden deze hangertjes dan altijd weer netjes opgeborgen en ging de “paasdoos” de kelder in.

Eén grote paastak

Dit jaar wilde ik graag eens iets anders dan gebruikelijke takken van de Krulhazelaar en ging ik voor één grote paastak. Het werd een tak van de Kronkelwilg (de Latijnse naam is Salix matsudana Tortuosa). Hoewel ik de tak zonder decoratie het mooist vind, hangt hij inmiddels wel vol met bonte paasdecoratie. Sinds een aantal jaren bezit ik zelf namelijk ook een “paasdoos” en onze kinderen hadden de doos op een onbewaakt ogenblik ontdekt. Als moeder krijg ik een glimlach op mijn gezicht zodra ik naar de bonte verzameling paashangertjes in onze tak kijk en dus laat ik ze er lekker inhangen! Takken van de Kronkelwilg zijn trouwens goed te stekken. Als je de tak in een vaas met een bodempje water zet en je stopt deze tak na Pasen in de grond, heb je grote kans dat hij wortel schiet. Op die manier zou je de komende jaren je paastakken in je eigen tuin kunnen knippen. Super leuk natuurlijk!

Eén grote paastak (van de Kronkelwilg, ofwel Salix matsudana Tortuosa)

Een gordijn als tafelkleed

Hoewel wij Pasen niet vieren met een groots diner, style ik wel ieder jaar onze tafel voor het Paasontbijt. Vorig jaar gebruikte ik een wit kanten gordijn van Ikea als tafelkleed. Dit zorgde meteen voor een chique geheel. Deze kanten gordijnen zijn trouwens best wel groot (145 x 300 cm) en zijn dus ideaal voor een grote tafel. Met een roze papieren slinger (van Dille & Kamille) vrolijkte ik het witte kant wat op.

Een borrelglaasje als eierdopje

Blau Saks servies

En als er iets speciaals is, mag het sjieke servies uit de kast :) Van mijn oma erfde ik een Blau Saks servies van Kahla (vroeger heette dit “Jäger”). Met kleine kinderen durf ik het niet dagelijks te gebruiken, maar met Pasen maak ik graag een uitzondering! Omdat ik maar een paar originele Blau Saks eierdopjes heb, gebruik ik ook kleine borrelglaasjes als eierdopjes (namelijk de Pokal-borrelglaasjes van IKEA). Deze zijn niet zo fragiel als een oud eierdopje en hebben precies de maat van een (paas)ei. De eierwarmers in de vorm van kleine paashaasjes kocht ik vorig jaar bij Dille & Kamille en geven de tafel een speelse look. De kids vonden ze natuurlijk ook helemaal leuk!

Wat groen hoort erbij

Wat groen op te tafel doet het altijd goed. Het geeft niet alleen wat kleur, maar zorgt ook voor een zekere “frisheid”. Op ieder bord legde ik een stoffen witte servet, met daarop een klein takje van de krulhazelaar en een palmtakje (een takje van de Buxus sempervirens).

Een palmtakje op het Blau Saks servies van oma

En jij? Heb jij je huis al “paasklaar”? Of sla jij de paasdecoratie over? In ieder wens ik je hierbij alvast een mooi Paasweekend!

Geen reactie's

Geef een reactie