eucalyptuskrans

Een eucalyptuskrans is zo gemaakt!

Ieder jaar vlak voor kerst haal ik eucalyptus in huis. Het ziet er niet alleen sfeervol uit, het ruikt ook nog eens heerlijk. Losse eucalyptustakken in een vaas staan erg stijlvol, maar je kunt er ook heel makkelijk een krans van maken. In dit blog geef ik je tips voor het maken van een eucalyptuskrans.

Jonge versus oude eucalyptus

Eucalyptus is er in heel veel verschillende vormen en maten. Over het algemeen geldt dat de bladeren van een jonge eucalyptusboom of -struik iets ronder van vorm zijn. Hoe ouder de boom of struik, hoe ovaler de bladeren worden. De ronde blaadjes ogen iets minder rommelig en de ovale balderen geven een ietwat zwierigere look. Het is maar net welk effect je er mee wilt creëren.

Jonge versus oude eucalyptustakkenJonge versus oude eucalyptus

Aan de slag

Voor het maken van je eigen eucalyptuskrans heb je het volgende nodig:

 • eucalyptustakken
 • ijzeren ring
 • bloembinddraad
 • snoeischaar

 

Ik kocht de ijzeren ringen online, maar je kunt natuurlijk ook zelf een ring van ijzerdraad maken. Dergelijke ringen zijn ook te koop bij bijvoorbeeld Dille & Kamille (hier zag ik ze ook in de vorm van een ster), de Intratuin of in de hobbywinkel. Ook een (houten) hoepel of borduurringen zou je als basis van je krans kunnen nemen.

Als je de eucalyptus in een krans wilt verwerken, wacht dan niet te lang. Verse eucalyptus is nog buigzaam, hoe langer je wacht hoe droger de takken en hoe minder goed ze om een krans te wikkelen zijn. Je zou de takken eventueel wel eerst nog een aantal dagen in een vaas met een laagje water kunnen zetten als je de krans pas op een later tijdstip wilt gaan maken. Zodra je de eucalyptus in een krans verwerkt hebt, droogt hij binnen een paar dagen in. De blaadjes krijgen dan een blauw-grijze gloed. Je kunt de krans dan gerust een aantal weken laten hangen. Persoonlijk vind ik de eucalyptuskransen de eerste paar dagen het mooist, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak.

Voordat je de takken op de kransen bevestigt, zou je er voor kunnen kiezen de ringen in een bepaalde kleur te spuiten. Misschien vind je het leuk om een knalkleurtje als achtergrond te hebben, maar je kunt de ringen ook donkergroen spuiten zodat de ringen minder opvallen. Knip de eucalyptus in stukken en wikkel de losse strengen om de ring. Hier en daar zet je de takken vast maken met stukjes bloembinddraad. Je kunt de eucalyptus helemaal rondom de krans bevestigen, maar je zou ook een stukje van de ring vrij kunnen laten. Vooral met houten ringen vind ik dit erg mooi.

kerstdecoratie eucalyptus

Vorig jaar verwerkte ik eucalyptus ook in mijn kerstboom van takken. De combinatie van verschillende soorten dennengroen gaf een mooi natuurlijk effect. Meer foto’s van mijn takkenkerstboom en informatie over hoe ik deze gemaakt heb, vind je via deze link.

oude versus jonge eucalyptusEen eucalyptuskrans van een oude versus een jonge plant

En jij? Heb jij wel eens eucalyptus in huis of heb je misschien al eens een eucalyptuskrans gemaakt? Ik ben benieuwd of je ik je liefde voor de eucalyptustakken een beetje heb doen aanwakkeren?!

4 Reactie's
 • Margriet
  Geplaatst op 11:34h, 09 december Beantwoorden

  Dag Alette, je hebt mij inderdaad geïnspireerd om afgelopen vrijdagochtend een krans met (jonge) eucalyptus van de markt te maken! Nu zie ik je blog en denk ik: ik ga op zoek naar ‘oude’ eucalyptus en ga er nóg 1 maken?! Het is jammer dat het zo snel indroogd. En wat n plakvingers kreeg ik ervan zeg… Maar t is de moeite????

  • alettesluijsmans
   Geplaatst op 20:11h, 10 december Beantwoorden

   Hé Margriet wat ontzettend leuk dat je ook aan de slag bent gegaan! Ben benieuwd of je nog oude eucalyptus kan vinden?! En idd jammer dat het zo snel indroogd… misschien weet een bloemist daar nog wel een goede tip voor?!

 • Marith
  Geplaatst op 14:05h, 09 december Beantwoorden

  Zo leuk dit! Ik ben niet zo crea, maar kan dit nog wel eens proberen te maken.

  • alettesluijsmans
   Geplaatst op 20:13h, 10 december Beantwoorden

   Hoi Marith. Wat leuk om te horen! Dit is idd niet zo moeilijk. Ben benieuwd of je het nog gaat uitproberen?!

Geef een reactie