PLANTEN

De Tetrastigma Voinierianum, de nieuwste kamerplanten trend?!

Tetrastigma voinieranum

De Tetrastigma Voinierianum is een echte klimplant en ik spotte hem al staan toen ik een paar weken geleden voor nieuwe kerstverlichting in het tuincentrum was. Ik twijfelde stiekem toch even of ik hem al mee zou nemen, maar omdat ik kamerplanten nooit zo goed vind matchen bij dennengroen liet ik hem nog even staan. Afgelopen week ging ik wel overstag. Onder het motto “kerstboom eruit, kamerplant erin” trakteerde ik mezelf op een nieuwe plant. In deze blog vertel ik jullie alles over de Tetrastigma Voinierianum als kamerplant inclusief praktische verzorgingstips.

Tetrastigma voinieranum plant

Kenmerken

De Tetrastigma Voinierianum is een klimplant afkomstig uit Azië en doet denken aan een druivenplant. Hij kan erg hard groeien, in de zomer soms wel 1 meter per week (laat die zomer maar komen ;) ). De bladeren zijn samengesteld uit 3 tot 5 deelblaadjes en zijn van de onderkant licht behaard. De zijkanten van de bladeren hebben een grove zaagrand. De plant klimt door middel van spiraalvormige hechtranken die zich draaien om een frame van gaas. De bladeren van de Tetrastigma Voinierianum behouden het gehele jaar hun donkergroene kleur.

tetrastigma vionieranum bladTetrastigma voinieranum scheut

Verzorging

De Tetrastigma Voinieranium dien je zorgvuldig water te geven. Bij teveel of te weinig water kunnen de nieuwe scheuten namelijk afvallen. Laat de grond tussen twee gietbeurten min of meer uitdrogen en zorg er voor dat er geen water onderin de pot blijft staan. De plant kun je op een (half)lichte plek zetten, maar hij verdraagt geen direct zonlicht. Hij doet het het beste op kamertemperatuur en houdt van een hoge luchtvochtigheid. Je dient hem zo weinig mogelijk te verplaatsen en niet te dicht bij de verwarming te zetten. Mocht je vloerverwarming hebben, denk er dan aan dat je iets onder de pot zet. Nieuwe scheuten dien je op te binden, want deze breken snel af.

Tetrastigma voinieranum bladeren

Groeit als kool

Omdat deze kamerplant zo snel groeit (en omdat een grotere niet in mijn auto paste…. ;) ) kocht ik dit exemplaar van ca. 140 cm. Mocht hij sterk gaan groeien dan zal ik het frame van gaas moeten vervangen. Dit zou kunnen door bijvoorbeeld 3 grote bamboestokken tegen elkaar aan te zetten. De Tetrastigma Voinieranium kan als klimplant geleid worden, maar kan ook als hangplant in een pot gebruikt worden. Ik kan niet wachten dat hij gaat groeien, want “groeien tot 1 meter per week” klinkt mij als muziek in de oren! Mocht dat echt gaan gebeuren dan ga ik hem in de eetkamer zetten zodat de scheuten om de houten balken heen kunnen groeien. Dat lijkt mij echt super gaaf!

Tetrastigma voinieranum

Nieuwe woontrend

Ik heb eens even gegoogeld, maar hij is (online) nog niet op heel veel plekken te koop. Zou het met de Tetrastigma Voinieranium net zo gaan als met de Pilea? De Pilea (ook wel pannenkoekplant genoemd) werd een aantal jaren terug op Instagram een ware hit, maar was toen in de tuincentra nog niet te verkrijgen. Op Instagram en Marktplaats ontstond toentertijd een handel in stekjes en inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de meest populaire kamerplanten! Ik denk zelf dat de Tetrastigma Voinierianum best eens dé nieuwe kamerplantentrend kan worden. Hij heeft namelijk een prachtige donkergroene kleur én gaat de hoogte in. Het verticaal werken met groen/planten is een trend die ik de laatste tijd steeds meer spot, dus wat dat betreft zou hij goed op deze behoefte aansluiten. We zullen het gaan zien?!

Tetrastigma voinieranum kamerplant

Stekken van de Tetrastigma Voinierianum

De Tetrastigma Voinierianum zou ook heel makkelijk te stekken moeten zijn. Je dient hiervoor een scheutstek (met één blad eraan) van je plant te knippen en deze in stekgrond te planten. De stekken wortelen heel makkelijk en na een maand zou je een nieuw plantje gekweekt moeten hebben. Dit wil ik zelf natuurlijk ook graag eens ervaren. Ik heb dus daarom het eerste stekje al uitgezet en over een maand zal ik dan ook hier het resultaat met je delen! To be continued dus….

Heb jij al de kerstboom vervangen door een (nieuwe) kamerplant? En wat denk jij, gaat de Tetrastigma Voinierianum de nieuwe trendplant van 2019 worden?

9 Reacties

9 Reacties

 • Deense zomer

  Wat een spannende plant! Hij is mooi! Ik kocht gisteren een rubberplant ☺️ Dat wordt mijn trendplant van 2019, zolang ik hem in leven houd 😂

  • Alette

   Hé Linda! Een rubberplant is ook echt mooi! Veel lieve dingen tegen hem zeggen, dan redt hij het vast in 2019 ;)

 • Barbara

  Tetrastigma Voinierianum! Zo, ik heb het getypt! Hihi.
  Wat een mooi blad en het vooruitzicht op groei maakt hem natuurlijk spannend om in huis te hebben! Ben heel erg benieuwd en zie hem zeker in boerderijen en andere huizen met balken als een mogelijke nieuwe trendy plant verschijnen! En heb nu al zin in het stekken ervan! Je hebt me aangestoken met je enthousiasme, Alette!

  • Alette

   Hoi Barbara. Wat een naam hè?! Misschien kan ik wel een stekje per post naar je opsturen? Of zou het dat niet overleven??

 • Lianne

  Ik ben heel benieuwd naar je stekje (en hou me aanbevolen als je er meer hebt!). Een meter per week, poeh. Wel heel gaaf. Ik ben ook heel blij met de pilea-trend, superleuk.

  • Alette

   Hoi Lianne. De eerste stekjes staan hier uit! Mocht het lukken, dan geef ik je een seintje. Oké?

 • Sophie

  Hoi Alette!
  Ik heb er zelf zo eentje al JAAAREN staan.. hij wordt echt ongelofelijk mooi en groot!
  Waar heb je deze gekocht?

  • Alette

   Hoi Sophie! Wat leuk om te horen dat jij hem al zo lang hebt en dat hij inderdaad nog veel gaat groeien :) Ik ben echt benieuwd naar hoe die er van jou nu uit ziet (heb je er niet toevallig ergens een foto van staan?). Ik heb hem gekocht bij Stox op de woonboulevard in Heerlen. Groetjes!

 • Sophie

  Hoi Alette, ik heb je een berichtje op IG gestuurd met de foto in zijn topdagen. Helaas heb ik hem een keertje verplaatst en is hij nu terug in “opbouw”

Plaats een reactie

 • Als je op zoek bent naar meer interieurinspiratie, neem dan eens een kijkje onder de hashtag #lovethefeedsyoufollow 🏡 Hierbij mijn overzichtje 😊 #interieurinspiratie #eigenhuisentuin #loods5inhuis #huisinrichting
 • Rozenpracht ♡ #rosanewdawn #rozen #bloemen #tuininspiratie #homeandgarden #zoblijmetmijntuintje #ariadneathome #stijlvolwonen
 • Vandaag mogen de vlaggetjes uit, want het is wedding-time! En wel van mijn zus!! 👰🏻 Dus hop hop, snel uit de veren zodat de kapper zometeen in ieder geval niet hoeft te wachten 😉 
En het was een beetje stil hier de afgelopen weken, maar stil gezeten heb ik zeker niet. Ik praat jullie snel bij over mijn nieuwe plannen! Xx

#zoblijmetmijntuintje #gardeninspiration #tuinbank #vtwonenbijmijthuis #loods5maastricht #loods5inhuis #pallettafel #vlaggenlijn #weddingfabeug
 • Vandaag mocht ik al een kijkje nemen in de nieuwe vestiging van @loods5 in Maastricht. Wat is het moooooi geworden! Uiteraard zijn er hele toffe items te koop, maar het gebouw zelf is ook écht een bezoek waard. Een prachtige combinatie van oud en nieuw in een van de oude Sphinxgebouwen van Maastricht. Vanaf morgen mag iedereen naar binnen en zal voor menig interieurliefhebber dit een nieuw walhalla zijn!! 🤩 #loods5 #loods5inhuis #maastricht #maastricht_bigcity #maastrichtcity #zuidlimburg #zuidlimburgjezalermaarwonen #sphinxkwartier #boschstraatkwartier #visitmaastricht #maastrichtcentrum
 • Ik ben geen mega-carnavaller, maar bij het horen van het liedje Nao ut Zuuje van @lexuiting begint het toch echt wel te kriebelen om het “pekske” aan te trekken! Voor diegene met Limburgse roots of liefde voor het Zuiden, zeker eens luisteren dat liedje! Iedere keer als ik het hoor, word ik er zo intens blij van!! #zuidlimburgjezalermaarwonen Vanmiddag ga ik dan toch echt even incognito (hopelijk herkennen de kids me wel 😉) en genieten van al het moois dat iedereen gemaakt heeft! #carnavalsoptocht #carnaval2019 #carnavalinlimburg #limburglonkt #visitlimburg
 • Hi! Ben ik weer 😃 Het was weer even wat stiller hier, maar ik had het even erg druk 😅 Maar inmiddels hangen de pakjes klaar en hangt de carnavalsversiering in huis! Tja ik woon nu eenmaal in het uiterste zuiden, hihi! #zuidlimburgjezalermaarwonen Zometeen begint het met de schoolcarnaval, altijd weer zo leuk om je kindjes op de bühne te zien 😊 Gaan jullie ook (een beetje) carnaval vieren? #carnaval2019 #zuidlimburg .
.
.
.
#myinspiringinterior #interior444 #interiordesign #stoerwonen #homeadore #myinterior #mynordicroom #binnenkijken #101woonideeen #ariadneathome #flairnl #sharemywestwingstyle #mywestwingstyle #livingroomdecor #ikeanederland #vintageinterior #thriftshop #monochromehome #decoracioninteriores #scandinavianstyle #interior4inspo #wohnzimmer #moroccanrug #scandiboho #diy #designattractor #cosyliving