De Pilea Peperomioides (Pannenkoekenplant): makkelijk zelf te stekken én te verzorgen!

De Pilea Peperomioides (in de volksmond pannenkoekenplant) heeft een echte comeback gemaakt. Hoewel deze retro-achtige plant een aantal jaren terug niet in de tuincentra te verkrijgen was, zie je hem nu overal opduiken. En dat is helemaal terecht! Hij ziet er niet alleen mooi uit, hij is ook erg makkelijk in de verzorging én is goed zelf te stekken. In dit blog laat ik je zien hoe de Pilea Peperomioides gestekt kan worden en vertel ik je hoe je deze plant het beste kan verzorgen. Lees je mee?

Het stekken van de Pilea

Als kind zag ik mijn vader vaak in de weer met stekjes van bijzondere planten. Soms werden die zelfs meegenomen van vakantie en dan thuis verder uitgezet. Toentertijd was ik niet heel erg geïnteresseerd in al dat groen, maar nu heb ik inmiddels zelf ook heel wat groen in huis. Ook het zelf vermeerderen van kamerplanten door middel van stekken heeft mijn aandacht weten te trekken. Ik vind het iedere keer weer tof om te zien hoe op deze manier een nieuw plantje ontstaat en groeit.

stekjes pileaRondom de onderkant van de stam zitten kleine vertakkingen die gestekt kunnen worden.

De Pilea is heel makkelijk zelf te stekken en ik heb dit zelf dan ook al een meerdere malen gedaan. 

 

Wat heb je nodig?

  • een (grote) “moeder”-plant
  • een scherp mesje
  • stekgrond
  • kleine glaasjes of potjes

 

Hoe ga je te werk?

Voor het kweken van je eigen pannenkoekenplantje ga je als volgt te werk. Allereerst snij je met een scherp mesje de stekjes af. Op bovenstaande foto zie je heel duidelijk de stekjes zitten rondom de onderkant van de stam van de “moeder”-plant. Probeer bij het afsnijden zoveel mogelijk “stam” en wortel mee te nemen. Afhankelijk van het aantal worteltjes die je me hebt kunnen afsnijden zet je het stekje in water of in stekgrond. Als het stekje geen (of weinig) wortels heeft zet je hem eerst een tijdje in een glaasje water. Na een paar weken zie je dan dat er kleine worteltjes aan het stammetje zijn gegroeid. Zodra de worteltjes wat groter zijn geworden, kun je het stekje in een potje met stekgrond zetten. In gewone potgrond kan ook, maar met stekgrond zullen de stekjes sneller groeien omdat hier meer voedingsstoffen in zitten.

afgesneden pilea stekjeEen afgesneden stekje.

wortels pilea stekjesDe Pilea-stekjes hebben worteltjes gekregen.

pannenkoekenplant gestekt

Verzorging van de Pilea

De Pilea Peperomioides is een van origine Zuid-Chinese plant. Deze afkomst én de vorm van het blad hebben geleid tot zijn bijnaam chinesegeldplant. Zoals ik al aangaf is het een kamerplant die heel makkelijk in de verzorging is. Ik heb zelf een aantal Pilea’s en kan het – door mijn eigen ervaring – bevestigen. De bladeren zijn wel kwetsbaar en af en toe breekt er eentje af, maar de plant zelf is sterk. Een lichte standplek vindt hij fijn, maar hij kan ook met minder licht. Hij gedijt op kamertemperatuur, maar verdraagt ook een koelere plek. Je dient hem niet teveel water te geven en het liefst de aarde iets te laten opdrogen tussen de gietbeurten door. Af en toe een beetje draaien doet hem ook goed en als de plant slap gaat hangen is een flinke scheut water genoeg om hem weer te laten opleven.

Een "moeder" Pilea Peperomioides.Een “moeder” Pilea Peperomioides, met onderin haar “baby’s”.

Kleine pannenkoekenplantjes of stekjes zijn ook leuk om aan een ander te geven. Ze zeggen ook wel eens dat je met het weggeven van een stekje, de ander “geluk” wenst. Reden des te meer om het stekken uit te gaan proberen, toch?!

Geen reactie's

Geef een reactie