8 praktische tips bij het zelf maken van een tuinbank

Een tuinbank zelf maken, is een redelijk goed uit te voeren doe-het-zelf-klus. Zeker voor iemand met een beetje kluservaring is het een leuk en overzienbaar projectje. Onze zelfgemaakte tuinbank staat er inmiddels al 3 jaar en we hebben er al veel plezier van gehad. Als je bij Google zoekt op “bouwtekening tuinbank of loungehoek”, krijg je een heleboel zoekresultaten met zowel gratis als betaalde bouwtekeningen en stappenplannen. Zelf zocht ik op Pinterest naar mooie tuinbanken en maakte ik mijn eigen ontwerp door het combineren van een aantal verschillende mooie loungebanken. Ik hield rekening met de maten in onze tuin en creëerde zo een ontwerp dat precies voldeed aan onze wensen. Graag deel ik met jullie onze klus-ervaring en daarom geef ik je in deze blogpost 8 praktische tips voor als je ook een tuinbank zelf wilt gaan ontwerpen en maken.


1. Laat de rugleuning iets naar achteren hellen.

Een schuine ruglening zit zo veel lekkerder als een rechte achterkant! Voor het bepalen van de juiste hellingshoek zou je een proefopstelling kunnen maken. Wij zelf namen hiervoor een kistje en een plank. Na het bepalen van een fijne zithoogte testten we een aantal hellingshoeken uit. Uiteindelijk kozen we voor onze tuinbank een zithoogte van 45 cm (inclusief zitkussen) en een hellingshoek van 10 graden.

2. Zoek eerst de kussens uit.

Niets zo vervelender om er achteraf achter te komen, dat de maten van de tuinkussens in de winkels niet passen op jouw net zelfgemaakte tuinbank. Je kunt de kussens natuurlijk ook op maat laten maken, maar dit zal meestal wel duurder zijn. Onze kussens heb ik een paar jaar geleden bij de Ikea gekocht. Helaas hadden ze toen nog geen waterafstotende kussens in hun assortiment, maar ik zag dat ze deze nu wel hebben (in ieder geval tuinkussens die bestand zijn tegen lichte regenbuien).


3. Realiseer je dat een grote tuinbank erg zwaar kan zijn.

Hoe mooi zo’n grote loungehoek in je tuin ook is, verplaatsen doe je hem niet even. Maak hem daarom uit twee of meerdere gedeeltes. Zo kun je hem verplaatsen om er bijvoorbeeld onder schoon te maken of er een tuinkleed onder te leggen.

 

4. Voor extra opbergruimte, maak je de zitten opklapbaar.

Onder de zitplekken is een hele grote ruimte waar tuinkussens prima opgeborgen kunnen worden (eventueel in waterdichte opbergtassen). Maar ook tuingereedschap of kinderspeelgoed zou je er prima in kwijt kunnen! Scharnieren aan de zitvlakken of gewoon losse zittingen zorgen er voor dat je nog bij je spullen kunt komen.

5. Kies voor duurzaam hout.

Veel tuinbanken worden van steigerhout gemaakt, maar je zou ook kunnen kiezen voor Eiken of Teakhout. Je keuze is natuurlijk afhankelijk van zowel je smaak als van je budget. Onze tuinbank is van Lariks. Lariks is duurzamer dan steigerhouten planken en ik vind het persoonlijk erg mooi ogen. Lariks planken hebben in het begin een geel/goudbruine kleur, maar vergrijzen na een tijdje heel erg mooi. Lariks hoeft niet behandeld te worden, maar je zou je bank altijd na een aantal jaren een kleurtje kunnen geven.

 

6. Zorg voor naden tussen de planken.

Hout werkt. Dat wil zeggen dat wanneer je bank nat wordt de planken kunnen uitzetten. Denk er dus aan bij het in elkaar zetten van je bank, dat je de planken niet helemaal tegen elkaar aan vast zet. Een kleine naad zorgt er voor dat de planken kunnen werken en de planken niet gaan krommen.

 

7. Gebruik schroeven in plaats van spijkers.

Schroeven zijn altijd een stuk steviger dan spijkers. Door het gebruiken van schroeven voorkom je dat de planken los beginnen te raken en dat je na een tijdje een gammele bank hebt.

8. Schuur je tuinbank op.

Voordat je je tuinbank gaat gebruiken, is het aan te bevelen om het hout licht op te schuren. In de meeste planken zitten namelijk kleine splintertjes en je wilt natuurlijk wel met je blote benen in de zon zitten. Ook als de bank de hele winter heeft buiten gestaan, zal het hout weer wat grof worden. Het liefst dus elk voorjaar even licht opschuren!

Ik ben benieuwd of wij jullie met deze klus zijn voorgegaan? ;) Of heb jij al een zelfgemaakte tuinbank ik je tuin? Geniet in ieder geval van de voorjaarszon!

Geen reactie's

Geef een reactie